Heartfulness compassietraining

Compassie ontstaat wanneer lijden liefde ontmoet

Compassie of mededogen kan vertaald worden als het vermogen ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als anderen. Het gaat samen met de wens om deze pijn te verzachten en de bereidheid daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Compassie is een algemeen menselijke eigenschap die bij iedereen in aanleg aanwezig is, maar die vaak om allerlei redenen niet tot bloei is gekomen. In de MBCL (Mindfulness Based Compassionate Living) training, leer je allerlei mogelijkheden tot het ontwikkelen van mildheid en compassie aan. Eerst gericht op jezelf en later ook op anderen.

Waar Mindfulness gericht is op datgene wat er gebeurt (het blijven in het hier & nu), richt Compassie zich op wat een gebeurtenis met je doet en hoe je erop reageert. Je leert minder te oordelen, niet zo snel (negatieve) conclusie’s te trekken. Je gaat je gevoelens beter herkennen, weet hoe je ermee om kunt gaan. Je wordt zachter en liever voor jezelf. Kortom; je wordt je eigen beste vriend. (Zelf)compassie blijkt bevorderlijk te zijn voor ons psychisch en lichamelijk welzijn en voor ons sociale functioneren (Wetenschappelijk Onderzoek McBeth & Gumley Neff, 2012)

Onderwerpen die aan bod komen tijdens de Compassie training:

Week 1 - De drie emotie regulatiesystemen
Week 2 - Reacties op dreiging en zelfcompassie
Week 3 - Innerlijke patronen
Week 4 - De compassiemodus
Week 5 - Zelf en anderen
Week 6 - Gedeelde menselijkheid
Week 7 - Stilteochtend op zondag
Week 8 - Compassie in het dagelijkse leven
Week 9 - Het leven helen met compassie

De compassietraining wordt vaak gebruikt als verdieping van de mindfulnesstraining. Het is prettig wanneer je bekend bent met meditatie. Dan is het makkelijker om je aandacht langer vast te houden en je gevoelens te herkennen. Maar het is geen must. De compassietraining bij stress en burn-out bestaat uit 9 bijeenkomsten van 2,5 uur. Voor data en tarieven zie de agenda.

Locatie: Nieuwe Ruimte, Bosstraat 42, Breda (loopafstand NS Centraal Station)

Voor consumpties, e-werkboek, benodigde meditatiematerialen wordt gezorgd. Natuurlijk mag je ook je eigen materialen meenemen. De training vindt plaats in een kleine groep (maximaal 8 personen), zodat iedere cursist de aandacht krijgt die hij/zij verdient.