De 5 elementen en wat ze tijdens je burn-out vertellen

De meesten van ons kennen allemaal wel de 4 elementen Aarde-Water-Vuur-Lucht.

Vuur staat voor warmte en koude waarnemen.

We ervaren vaak warmte of kou in het lichaam. Bij weinig/geen energie hebben we het vaak koud. Bij stress kun je zoveel warmte ervaren dat het zweet op je bovenlip staat. Vuur is het symbool voor emoties. Het is energie, warmte, passie, scheppingskracht, inspiratie, vitaliteit. Bij voldoende vuur heb je energie, ben je vrolijk en direct. Bij weinig energie voel je je futloos en moe. Ga op zoek naar vuur, warmte van de sauna, een brandende kaars, een open vuur.

Aarde staat voor zware en lichte gevoelens waarnemen.

Ben je moe dan voel je je vaak zwaar, ben je vrolijk dan voel je je vaak licht. Aarde is het symbool voor ons lichaam.  Aarde is grond, basisbehoeften en houvast. Het is ook de fysieke grens tussen jou en de ander. Het staat voor manifestatiekracht. Bij te weinig aarde element heb je moeite om iets uit te voeren, concreet te worden. Voor meer aarde element is het heerlijk om met je handen bezig te zijn, tuinieren of koken. Je kunt je ook voorstellen dat je als een boom staat met je voeten stevig op de grond en wortels in de aarde.

Lucht staat voor energie en beweeglijkheid of stagnatie daarvan.

Dit is het meest waarneembaar als de adem. Kun je waarnemen waar de ademhaling in je lichaam stroomt, of waar deze blokkeert? Hoe snel of langzaam hij gaat? Voelt het soepel of stagneert de adem? Lucht staat symbool voor denkkracht. Er zijn zoveel dingen waaraan gedacht moet worden. Zit jij vast in je gedachten? Breng wat lucht door je hoofd, ga lekker buiten wandelen.

Water staat voor  het waarnemen wat samenhangend of gefragmenteerd is.

Water is waarneembaar als speeksel in onze mond, als een volle blaas maar ook als het bloed dat stroomt in je lichaam. Bij veel stressklachten ervaar je soms een droge mond. Bij ontspanning moet je vaak je blaas legen. Bij boosheid benoemen we dat het bloedrood op de kaken staat. Bij schrik/angst worden we bleek en trekt het bloed uit het gezicht. Water is het element van verbinding. Het symboliseert leven, verfrissing, stroming, emoties, intimiteit, verbeelding, de bloedband. Bij voldoende element water vaar je feilloos op je intuïtie, bij te weinig water zit je in de knoop met je gevoelens en je verbinding.

Water is het element van verbinding. Het symboliseert leven, verfrissing, stroming, emoties, intimiteit, verbeelding, de bloedband

Maar er is nog een 5e element Ruimte. En deze is zeker net zo belangrijk tijdens een burn-out als de overige 4.

Ruimte staat voor het waarnemen van openheid of geslotenheid, veel ruimte of beknelling.

Het gevoel van ruimte. Ieder mens ervaart ruimte zo nu en dan. Maar we zijn niet gewend om het in onszelf waar te nemen. We zijn gewend om de dingen IN de ruimte waar te nemen. Als je leert om ruimte waar te nemen, zul je na een tijdje veel vaker en bewuster zijn van de eigenschappen en de uitwerking die ruimte op jou heeft. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor het waarnemen van ruimte om je heen, maar zeker ook de ruimte in en voor jezelf.

Tijdens je burn-out is het belangrijk om te leren  welke ruimte je voor jezelf  mag nemen.
Ruimte van voldoende RUST, ONTspanning… maar zeker ook van plezierige INspanning.

Maar al te vaak wordt er nog vanuit gegaan dat je als medewerker zo snel mogelijk aan het werk moet, of althans op het werk moet verschijnen.
Vaak denk je zelf ook dat dit van je verwacht wordt. Een van de mogelijke oorzaken van je burn-out is vaak omdat je een (te) hardwerkende en verantwoordelijke (mede)werker bent. Er wordt gedacht dat als je lang thuis blijft, het steeds moeilijker wordt om weer aan het arbeidsproces deel te nemen. Hier zit een kern van waarheid in.

Maar…
Herstel begint eerst met RUST...en niet meteen met opbouw van werk. Je hebt al te lang roofbouw gepleegd op je lichaam, het zal eerst moeten herstellen. Je zult eerst energie moeten opdoen om je lichaam weer een taak te kunnen geven.

Dat betekent dat wanneer je wat meer uitgerust bent… je lichaam weer in staat is tot enige actie… je concentratie weer iets verbetert is… je verder dient te gaan met opbouwen van energie door bijvoorbeeld naar buiten te gaan, een wandeling te maken, iemand bellen of met iemand koffie/thee te drinken. Je kunt taken in huis weer wat oppakken zoals een boodschap doen en koken, of wat ander licht huishoudelijk werk verrichten. Stel in het begin geen hoge eisen aan jezelf. Misschien zelfs beter helemaal niet meer 😉 om een mogelijke terugval te voorkomen.

Daarna kun je contact hebben op je werk, dat betekent eerst telefonisch contact en daarna de stap nemen om over de drempel te stappen (is vaak een onderkende grote stap), bakkie doen, daarna kun je een lichte taak boventallig verrichten. Maar pas als je voldoende energie hebt opgedaan. Blijf bij je herstel steeds de 5 elementen in je lichaam waarnemen.

Air moves us
Fire transforms us
Earth heals us
Water shapes us

Ze zijn een leidraad voor hoe het werkelijk met je gaat.

Durf dit te bespreken met je bedrijfsarts en leidinggevende. Denk niet aan wat zij kunnen denken, wat ze van je zullen verwachten. Of wat jij (misschien nog steeds) van jezelf verwacht.
NIVEA=Niet Invullen Voor Een Ander!!

Denk aan JEZELF, wat jij nodig hebt en wat jij aankunt.
Alleen jij bent je hiervan bewust en alleen jij kunt dit aan de ander overbrengen.

 

Bron:
Happinez
Praktijk voor open Bewustzijn