Verandering versus de 5 hindernissen

Verandering gaat niet vanzelf.

Je bent iets gewend, alles verloopt vanuit je comfortzone, het kost je niet al teveel moeite…en dan toch …iets kriebelt er…iets is op zoek naar verandering. Het leven brengt je op een punt waarbij je iets anders dient te doen om te kunnen groeien.

Als je blijft doen wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg

We kennen allemaal wel dat stemmetje in ons hoofd dat alles graag bij het oude wil houden, dat probeert je  af te houden verandering/vernieuwing/zelfontwikkeling. Het wil niet veranderen, ook als dingen niet fijn voor je zijn… dan nog zijn ze bekend… en waarom moet het dan anders?

Het stemmetje zegt dingen als:  “Zou je dat nu wel doen? Is dat voor jou weggelegd? Is dat niet veel te moeilijk/gevaarlijk? Is dat niet veel te groots voor jou?"

Je gaat twijfelen en vraagt jezelf af:
*Ga ik dat doen?
*Durf ik het aan?
*Neem ik meteen de grote stap?
*Of ben ik liever van de kleine stapjes nemen?
*Hoe ga ik het doen?

Ik neem je even mee naar hoe het ooit begon, lees vooral het hele stuk om de CLOU van het verhaal te kunnen begrijpen. Het kost je niet veel van je tijd maar maakt wel het een en ander duidelijk.

Jaren geleden heb ik kennis gemaakt met Mindfulness. Destijds was er een workshop vanuit de ARBO werkgroep. En ik vond het FANTASTISCH.

Ik heb me meteen opgegeven voor de Mindfulnesstraining die werd gegeven bij de zorginstelling waar ik werk. En het voelde zooo fijn, zooo bevrijdend, aanvullend. Ik kwam op het idee dat ik dit wilde delen met de cliënten waar ik mee werkte. Maar hoe dan? Kon ik dit wel? Waar moest ik beginnen? Jawel…daar was het stemmetje in mijn hoofd, het had zijn ingang gevonden.

Toch heb ik de volgende stap genomen en ben ik de opleiding tot mindfulness coach gaan volgen. Daarna kwam de compassietraining, daarna de kwalificering tot mindfulnesstrainer. Kortom… de trein was niet meer te stoppen, ook al was het nog zo spannend en nieuw. Ik was begonnen met mijn eigen praktijk, gaf trainingen en workshops. Mocht ook sporadisch een cliënt met mijn mindfulness begeleiden. Het was spannend, ik moest steeds nieuwe stappen zetten, mensen benaderen, steeds opnieuw een NEE aanhoren (en gelukkig ook vaak genoeg een JA 😉 en weer doorgaan. Het kostte zogezegd veel kruim, het pad was flink hobbelig. Bij iedere nieuwe bocht lagen er nieuwe uitdagingen te nemen. En ik ging maar steeds door. Totdat… jawel… de man met de hamer in de vorm van de burn-out kwam. Tja..

Daar moest ik even mijn leven gaan overdenken… Hoe wilde ik verder… zeker niet op dezelfde manier, want dit wilde ik geen tweede keer. Een harde les, maar wel een die mijn ogen opende.

Wilde ik teveel, te snel? Wat wilde ik nu precies, in welke vorm en wanneer dan? Voor mij was het heel duidelijk dat ik de zorgmedewerkster met stress en burn-out klachten wilde gaan helpen met mindfulness trainingen en 1 op 1 coaching.

Ook bleef ik contact houden met het leercentrum wat trainingen verzorgt voor de cliënten, want die lang gekoesterde droom was er nog steeds. En eindelijk is het zover. In 2022 geef ik een workshop waarna de mindfulnesstraining 2 maanden later start.

Wat is nu de CLOU van het verhaal?

Wat ik je wil laten zien is dat je steeds stappen kunt zetten. Al zitten er nog zo vaak dingen tegen, al verandert er steeds van alles. Blijf vooruitkijken, blijf dromen en werk stapje voor stapje toe om je mooiste dromen uit te laten komen.

Natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot. We hebben hierbij te maken met de 5 hindernissen.*

De hindernissen die we tegen komen gedurende ons hele leven zijn;

1. Weerstand >  iets niet kwijt willen dus blijf je bij het oude vertrouwde, of je wilt juist van iets af wat niet prettig voelt.

2. Verlangen > je bent niet tevreden met dat wat je hebt, je wilt iets anders.  En als dat dan niet lukt voel  je je “diep” ongelukkig

3. Slaperigheid > Er is geen actie, je bent letterlijk ingedut, je voelt je duf of er is verveling. Zo zul je niet verder komen dan op het punt waar je nu staat. En zoals men zegt : ”stilstand is achteruitgang”

4. Onrust > Onrust bedekt vaak afkeer en verlangen. Je voelt irritatie, frustratie, ongeduld, lichamelijke onrust, drukke gedachten en emoties. Je kunt hierdoor beslissingen nemen die wellicht niet helemaal goed overdacht/doorvoeld zijn

5. Twijfel > kan zich manifesteren als een tekort aan vertrouwen. Wellicht de ergste van allemaal. Want…bij twijfel haak je af. Het is het terrein van de innerlijke criticus, de veroordelingen en de negatieve vergelijkingen.

Wanneer jij een droom te volgen hebt, en het gaat even niet helemaal lekker, ben je dan bewust van de hindernissen. Welke voert de boventoon en hoe kun jij hiermee omgaan? Laat je niet weerhouden door het stemmetje in je hoofd. Pak de regie en leef jouw mooiste leven.

Weet je zelf niet hoe je moet beginnen, wat je dient te veranderen? Ben je al langer bezig met je struggle en je komt er alleen niet (meer) uit? Je hebt het gevoel dat je steeds dieper in de put komt te zitten en kunt bijna geen adem meer halen? Zoek hulp, er zijn zoveel goede coaches.

Het leven kent zijn ups en downs, zijn hindernissen...

"Heb de kracht om te accepteren wat je niet kunt veranderen…

Heb de moed om te veranderen wat je wel kunt veranderen…

en heb de wijsheid om het verschil tussen beiden te zien"

*In de Mindfulness Based Cognitieve Training gaan we dieper in op de hindernissen. Startdata verschillende keren per jaar. Voor informatie bel Anita 06-28254921