Met hoeveel sterren leef jij je leven?

Hier wat tips om het zo aan te pakken dat het weinig moeite kost, met het beste resultaat

Stel jezelf de volgende vragen en ben vooral eerlijk. (want wie hou je anders voor de gek??)
*Heb je voldoende ruimte om te doen en laten wat jij wilt?
*Geef je jezelf voldoende aandacht om werkelijk het leven te leiden dat je jezelf gunt?
*Neem je voldoende rust?
*Krijg je voldoende gezonde voeding binnen?
*Doe je de dingen die je wilt doen met aandacht?
*Doe jij de dingen die nodig zijn om te kunnen groeien tot een gezonde en liefdevolle versie van jezelf?

OF... voel jij je net een plofkip?
*Je hebt constant te weinig tijd... loopt achter de feiten aan.
*Je zit bijna de hele dag binnen... zelfs in je pauze neem je nog niet de rust om even naar buiten te gaan...
*Gezonde voeding?? Óf neem je een snelle hap... je neemt niet de tijd om een gezonde maaltijd samen te stellen en te genieten van wat je eet...
*Voldoende drinken??  Óf leef je op koffie... die vaak koud is geworden... en in de avond neem je misschien graag een wijntje of een biertje, want ja... dat heb je na zo’n drukke dag wel verdiend.
*Je bent constant aan het zorgen voor de ander... en ergens achteraan kom jijzelf.

Nee... dit is niet hoe jij je leven had bedacht, toch?
Zelfs in deze Corona tijd waarin een heleboel (winkelen, uit eten, naar de bios, naar theater, gezellig feestje, borrelen met vrienden, etc.) niet mag/kan, kun jij toch zorgen dat je voldoende oplaadt. Je kunt de regie in eigen handen nemen, binnen de marges van wat wel/niet mag.

Wat kun je eraan doen?
Hoe ga je goed voor jezelf (en daarna voor je omgeving) zorgen?

Het is niet zo heel erg ingewikkeld.
Begin je dag goed. En daarmee bedoel ik dus niet dat je lekker moet uitslapen omdat je zo moe bent. Nee, daarmee bedoel ik dat je misschien de wekker wel wat eerder dient te zetten. Veel vroeger is niet nodig, maar een kwartiertje?

In dat kwartier kun jij jezelf een gezond ochtendritme aanleren. En later kun je het misschien zelfs uitbreiden naar een half uur of nog langer.

Hoe zou een ochtendritme eruit kunnen zien?

5 Tips
1: Kom uit je bed, zit even op de rand van het bed en doe een paar ademhalingen. Ben je bewust van hoe je ademhaling uitvoert, of waar je deze voelt.

2: Ga daarna rustig bewegen. Het hoeft geen half uur yoga of joggen te zijn (mag zeker wel). Bijvoorbeeld  buig je hoofd naar voren met je kin richting de borst op een uitademing. Til je kin omhoog op een inademing. Herhaal de oefening een paar keer. Breid dit uit het meebewegen van je romp en schouders. Inademing borst omhoog en schouders naar achter rollen. Uitademing, holle rug en schouders naar voren bewegen. Daarna ga je door met je hoofd van links naar rechts bewegen, Uitademend draai je je hoofd naar links of rechts en inademend draai je je hoofd naar het midden. Zo zijn er YouTube nog tal van filmpjes te vinden met goed oefeningen. Tip: kijk eens naar Happy with Yoga, geweldig stel met goede uitleg en oefeningen.

Je zult merken dat je door het doen van ademhalings- en bewegingsoefeningen juist MEER energie krijgt, terwijl je toch iets eerder bent opgestaan.

3: Daarna kun je voor jezelf bedenken wat voor deze dag jouw belangrijkste taken zijn.

4: Bedenk waar je deze dag dankbaar voor bent? Misschien wel dat je even bewust aandacht geeft aan jezelf; je lichaam/ademhaling/gedachten en gevoelens. Schrijf het op en kijk er door de dag heen een paar keer naar.

5: Dan is het tijd om echt aan de dag te beginnen, Mindfull te douchen (heerlijk die warme stralen of douche jij graag koud?.. en wat ruikt je douchegel of zeep lekker?), dan een heerlijk ontbijtje klaar  maken en in alle rust hiervan te genieten.

Bonus: Nog wat extra tips voor het doen van je dagelijkse taken:
*De belangrijks taken doe je het eerst (ben je daar lekker vanaf) en daarna doe je de taken die wat minder intensief (tijd en energie) rovend zijn. En natuurlijk doe je ook nog wat leuke dingen.
*Neem tussendoor een aantal keer de tijd om bij jezelf in te checken, we noemen dit ook wel de:

3 Minuten Adem Ruimte

*Hoe voel ik me fysiek? Zijn mijn schouders  los, of gespannen?
*Hoe voel ik me emotioneel > prettig-onprettig-neutraal?
*Hoe zijn mijn gedachten > vluchtig of gericht op mijn activiteit in het Hier en Nu?

Geniet van je dag en van je leven. Het heeft je veel moois te bieden. Dat moois zit hem vaak niet in de grote maar juist in de kleine dingen.

Namasté, Anita