Weet jij waarom Mindful wandelen werkt?

In de 3e golf van deze coronatijd (nu is het maart 2021 dus een jaar later dan de eerste golf) is het duidelijk “heel Nederland is aan het wandelen geslagen”.

We wisten het natuurlijk al, wandelen is goed voor je. Het is gratis, je hoeft geen dure outfit aan te schaffen, je hebt geen abonnement nodig, het kan op jouw eigen tijd en tempo, je krijgt een heerlijke gezonde blos op je wangen, het geeft je nieuwe energie. Bovendien doet het wandelen iets met je brein, vooral als je in de natuur kunt wandelen. Én handig voor nu, je kunt wandelen samen met anderen en even bijpraten. Toch fijner dan het online contact wat nu de norm is.

Dankzij het initiatief van de Nederlandse Hersenstichting is iedereen massaal aan het wandelen gegaan. Het ziet bij ons in de polder geregeld (bijna) zwart van de mensen. In file lopen we rondjes, moeten we soms zelfs achter elkaar gaan lopen om de 1,5 meter afstand tot de tegemoetkomende wandelaar/fietser te ontwijken. Ja heus!

Je kunt zelfs een app voor je dagelijkse ommetje (want zo heet het) op je telefoon downloaden waarbij je vrienden, familie of collega’s kunt uitnodigen (lees uitdagen) om de challenge (leuk wedstrijdje met collega’s, zo houden we meteen de werkvloer gezond) aan te gaan om dagelijks één of liefst meerdere  ommetjes te maken. Je kunt punten verdienen voor; dagelijks ommetje van 750 meter, van 20 minuten of langer, van aangesloten reeks, van vóór 9.00 uur ’s ochtends én je krijgt maar liefst 45 hersenweetjes. En als het om punten gaat hebben we natuurlijk meteen het wedstrijd element te pakken.

Die hersenweetjes zijn leuk om te lezen én je leert tegelijk iets over de werking van het brein. En JA, dan is mijn interesse gewekt.

Wat zijn de voordelen van wandelen voor ons brein? (bron Nederlandse hersenstichting)

9 Hersenweetjes:

✅ Het geeft energie, van binnen zitten word je duf, van een rondje in de buitenlucht krijg je letterlijk meer lucht in je hoofd. Onderzoek laat zien dat een wandeling van slechts 20 minuten al voor een gevoel van vitaliteit en energie kan zorgen gedurende de dag.
✅ Het verbetert je stemming. Er worden hormonen (dopamine, serotonine ofwel hét gelukshormoon) aangemaakt die zorgen voor een beter en vrolijker gevoel en zo verminder je meteen de stress. Uit onderzoek van LifeScience blijkt dat regelmatig wandelen in de natuur enorm bijdraagt aan een positievere levenshouding.
✅ Je stimuleert de doorbloeding van je hersenen wat de communicatie tussen de verschillende hersengebieden verbetert.
✅ Bewegen kan angst- en depressieve klachten verminderen.
✅ Door afgifte van het Melatonine hormoon verbetert je slaap-waakritme. Hierdoor kunnen je hersenen in de nacht de afvalstoffen lozen die ze door de dag heen hebben opgebouwd.
✅ Het heeft een positief effect op de prefrontale cortex, het gebied dat zorgt voor je geheugen, aandacht en concentratievermogen. En dat is juist het gebied dat we trainen tijdens de Mindfulness training.
✅ Het vergroot je hippocampus, een belangrijk hersengebied voor het geheugen. Risico op dementie wordt verkleind.
✅ Door beweging worden je hersenen goed doorbloed en krijgen zo de voeding en zuurstof die ze nodig hebben.
✅ Je gezondheid wordt beschermd. Zonlicht zorgt voor aanmaak van vitamine D wat een rol speelt bij je immuunsysteem. Elke dag 20-30 minuten wandelen kan je risico op hart- en vaatziekten met bijna 20 procent verlagen. Het kan bovendien je bloedsuikerspiegel verlagen. Een ideale natuurlijke manier om je gezondheid (vooral in deze Corona tijd) extra te beschermen.

Domino-effect

Alle bovenstaande voordelen kunnen ervoor zorgen dat je na een ochtendwandeling de rest van de dag gezondere keuzes blijft maken. Er is geen beter medicijn tegen lusteloosheid, somberheid en leven-op-de-automatische-piloot dan ‘s ochtends je bloed goed laten stromen en de buitenlucht diep inademen. Deze stormachtige tijd is moeilijk om door te komen, daarom onthoud vooral dat:

When you come out of the storm, you won’t be the same person who walked in. That’s what this storm is all about

(Haruki Murakami)

Wandelen vertraagt en helpt te onthaasten. Het prikkelt je zintuigen, je ruikt de bossen, ziet felgekleurde bloemen en voelt de wind en de zon. Bij wandelen gaat het niet om presteren, de afstand en de snelheid. Het gaat erom dat je juist even in het moment leeft.

Dus... doe je wandel-ommetje, spreek samen af of loop alleen in stilte.

TIP: Op mijn site staan 4 wandelmeditaties, ieder met een eigen thema (klik hier). Je kunt ze tijdens het wandelen beluisteren met je oortjes in. Ze duren een kwartiertje, wil je langer, dan zet je de meditatie tussendoor even stil,. Dan heb je meer tijd om te overwegen wat er met jou gebeurt. Óf je luistert meerdere meditaties achter elkaar. Dat kan natuurlijk ook!

Heel veel plezier met deze oefening in loopmeditatie, en laat het bijdragen aan een beetje gezondheid en geluk.

Pas goed op jezelf én de mensen om je heen.
Liefs Anita