Herfst

De herfst... het seizoen van loslaten en ontgiften

In de herfst begint de natuur met loslaten en energie naar binnen brengen. Dit gebeurt om rust en herstel te bevorderen in de winter om daarna in het voorjaar weer volop te kunnen opbloeien. Wij mensen kunnen de natuur als voorbeeld goed gebruiken.

In het najaar zijn veel mensen moe. We hebben het druk gehad. De meesten zijn op vakantie geweest; leuk en gezellig, maar de aanpassing naar en de indrukken van een andere omgeving, wellicht andere cultuur, ander voedsel en andere temperatuur, kost ook veel energie. En dan niet te vergeten de oh zo gezellige avondjes met familie of vrienden; heerlijk vlees op de barbecue en een lekker wijntje of biertje erbij.

We hebben veel binnengekregen; Gewenst en ongewenst door het eten en drinken maar ook door energie die we van anderen hebben (over)gekregen. Onze lever maakt overuren. Het is het grootste orgaan in ons lichaam, ijzersterk ook.

En dan niet te vergeten de oh zo gezellige avondjes met familie of vrienden; heerlijk vlees op de barbecue en een lekker wijntje of biertje erbij

De herfst is hét seizoen om even rust te nemen

Even terug naar loslaten wat niet meer dient en ontgiften wat je op een of andere manier schaadt. We kennen allemaal de uitdrukking “wat heb je op je lever?”, dat kan nogal wat zijn. Teveel alcohol, te vet eten, overmatige stress, emoties zoals verdriet, frustratie, irritatie, boosheid en machteloosheid hebben negatieve invloed. Als de lever in topvorm is, ga je beter met emoties om en heb je zelden last van stemmingswisselingen.

Tips om de lever te ondersteunen
Eet niet te zwaar, kurkuma en wortelsap zijn goede voedingsstoffen. Ook zure groenten en fruit ondersteunen de lever in zijn werking.

Meditatie voor ondersteuning van de lever

* Zoek een plekje waar je ongestoord kunt zitten
* Leg je linkerhand op je lever, net boven je rechter taille
* Sluit je ogen en keer naar binnen
* Richt je op je ademhaling
* Laat opkomende gedachten voor wat ze zijn, laat ze voorbij gaan zonder ze aandacht te geven
* Richt je aandacht steeds op je ademhaling
* Voel je je rustig?

Vraag je het volgende af:
* Zijn er negatieve gedachten?
* Ervaar ik stress?
* Welke emoties ervaar ik? Irritatie of frustratie?
* Heb ik verdriet?

Blijf zo rustig even zitten en kijk welke antwoorden er naar boven komen? Richt je weer op je ademhaling. Voel je lichaam, beweeg rustig handen en voeten en open je ogen. Schrijf op wat je hebt ervaren. Wat ga je doen om negatieve gedachten, gevoelens en emoties los te laten?

OEFENING voor de zintuigen
Als jij in het bos of park wandelt, wat valt je dan op?
De geur van natte aarde?
De prachtige kleuren van de bladeren?
Hoe anders het geluid nu is?
De verandering in temperatuur?

TIP
Hoe jij de wereld het meest ervaart zegt iets over welk zintuig bij jou het sterkst ontwikkeld is. Dan weet je ook meteen welk zintuig bij jou het snelst overprikkeld raakt bij langdurige of heftige stress. Wanneer je dit eenmaal bewust ervaart, leer je beter je grenzen aan te voelen. Dan is het nog de kunst om ze te bewaken.

Oefening in mindfulness kan je helpen

Ga naar buiten, ervaar, gebruik je zintuigen; zie, hoor, ruik, voel en proef. Let op je ervaringen van gedachten, emoties, gevoelens. Ervaar en laat los.

ETEN & DINKEN
Ter ondersteuning kun je in de ochtend water koken, doe daar wat vers geperst citroensap en een stukje gember in. Bewaar het in een thermoskan en drink gedurende de dag steeds een paar slokjes. Zuur helpt je lever om te ontgiften.